Thursday, 27 August 2015

016 Studia Croatica – Povijest - Hrvatska: Mit i stvarnost – Posljedno poglavlje

Studia Croatica – Povijest
Hrvatska: Mit i stvarnost – Posljedno poglavlje

Autor: C. Michael McAdams (1947.-2010.)

Knjiga se sastoji od 15. poglavlja koja su posvećena istom broju mitova, nekim starim a drugim malo novijim, koji se pojavljuju na medijima, a puno puta se i ponavljaju. Radi se o temama koji su dio medijskog rata, odnosno rata propagande. Poznato je da je istina prva žrtva rata.

U lipnju 1991. godine počeo je rat u Europi, po prvi put Nakon Drugog Svjetskog Rata, kada je Srbija napala Sloveniju, a nakon toga Hrvatsku i kasnije Bosni i Hercegovinu. U isto vrijeme, drugi rat je počeo na svjetskim medijima, rat propagande i mitologije. Iste priče su se pojavljivale sa sličnim riječima na raznim izdavanjima, napisanih od raznih novinara diljem svijeta, bio je to napad koji je imao dva razloga: prvi je bio povezati hrvatsku vladu sa fasističkim režimom, skrivajući da hrvatski predsjednik je bio partizan tijekom Drugog Svjetskog Rata, ratni junak, koje se upravo borio protiv fasista.

Propaganda je definirana kao sklop informacija i mišljenja, naročito ona koja su predrasuđivana, objavljena kako bi se utjecalo na publiku za ili protiv neke ideje. S druge strane, mit je definiran kao tradicionalna stara priča ili pripovjetka. U isto vrijeme, mitologija se sastoji od mitova. Tijekom posljednih 70 godina veliki dio propagande pretvorio se u mitologiju koja ima vlastiti život, raste i pretvara se u nešto drugo svaki put kad se ispriča. Stari mitovi su se ponovno pokazali još više “ukrašeni” od propagandista, novinara i drugih. Bez obzira na motiviranje, rezultat je isti: još jedna generacija je izložena mitologiji i nije joj dopušteno vidjeti svjetlo stvarnosti.

Neki mitovi su novi a drugi jako stari. Neki mitovi će naći put prema nekoj knjizi o povijesti, bilo gdje, kao istinita činjenica te će postati dio mitologije. U ovoj knjizi, tako stari mitovi kao i neki koji su nastali nedavno, su proučeni i pokazani u stvarnosti. Neki se lako objašnjavaju; dok su drugi jako komplicirani. Ima ih i drugih koji su nepristojni. Ovaj rad ima namjeru da osvjetli, a ne da zagrije. Cilj je donijeti mitove na područje stvarnosti.No comments:

Post a Comment