Thursday, 27 August 2015

009 Studia Croatica – Povijest - Počevši trideset šeste godine Studia Croatica

Studia Croatica – Povijest
Počevši trideset šeste godine Studia Croatica - prosinac 1994

Tada su se navršavale 35 godine idzavačke djelatnosti, dana 16. prosinca 1994. održala se promocija svezka 3-4 (brojevi 126.-127.) časopisa Studia Croatica u nazočnosti brojnih uzvanika.

Tom prigodom, dr. Maja Lukač-Štier, kulturna savjetnica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Argentini držala je predavanje o važnosti časopisa Studia Croatica kao sredstvo namjenjeno stranim krugovima španjolsko-govorečeg područja kao i brojnim hrvatskim potomcima, posebno mladim intelektualcima novije generacije.

S tim u svezi, citirala je riječi dra. Radovana Latkovića prigodom držanja govora prije deset godina, kada je postao glavni urednik časopisa: “Ako pogledamo unaprijed možemo vidjeti stvarnost koja nije postojala kada smo počeli: Nova generacija hrvatskog podrjetla rođena kad smo mi došli u ovaj kraj, posebno u Argentinu, zemlju koja je velikodušno primila veliki broj hrvatskih izbjeglica”. (…)

Budući da je već bio proveo još godinu dana kao glavni urednik časopisa i da je postigao svoje ciljeve – dokaz je promocija duplog svezka prije kraja godine –, dr. Latković je izjavio da napušta svoju dužnost kao glavni urednik časopisa i otvara vrata novim generacijama.

Kad je završio svoj govor, dr. Latković je izrazio da osječa veliko oduževljenje jer tom prigodom može predstaviti svog sljednika, i to Magistra José María –Joza– Vrljičak, kao novog glavnog urednika časopisa Studia Croatica koji je jednoglasno izabran za tu dužnost na proširenom sastanku redakcije časopisa Studia Croatica održanog dana 9. prosinca 1994. godine.


No comments:

Post a Comment