Thursday, 27 August 2015

011 Studia Croatica – Povijest - Poljički statut


Od 1995. Studia Croatica je objavila sljedeće knjige:

Studia Croatica – Povijest

Poljički statut

Poljički statut – srednovjekovni zakon Poljičke kneževine / prijevod i komentare od Božidara Latkovića.

Godine 1995. Studia Croatica je objavila “Polički Statut”. Taj važni legalni i povijesni hrvatski dokument prevodio je dr. Božidar Latković, a sastoji se o prikladnom uvodu i proučavanju svog podrijetla i značenja.

Poljički Statut je napisan 1440. godine, radi se o zakonu koji se sastoji o odredbama koje su se primjenjivale u pravnim i društvenim ovnosima u Poljicama. Poljica su bila srednovjekovna kneževina u Hrvatskoj, nedaleko od Splita, koja je uspijela sačuvati, barem u nekoj mjeri svoju političku i administrativnu neovisnost čak i do početka 19. stoljeća.

Ovaj statut, koji je star 550 godina, je drugi najstariji pravni hrvatski dokument napisan na narodnom jeziku. Prethodno se izdao Vinodolski Zakon 1288. godine. Taj zakon je također prevodio dr. Božidar Latković i objavljen je na stranicama časopisa Studia Croatica.

Preko Poljičkog statuta možemo upoznati mnogo toga o političkom, upravnom i sudskom sustavu, kao i o svakodnevnom životu i o koncepciji što su tadašnji ljudi imali o pravdi i o moralu u tom posebnom hrvatskom kraju, možemo se upoznati s tom društuvom čija pravna, društvena i etička načela potjeću, barem dijelomično, od primitvne kulture slavenskog naroda u svojoj pradomovini.

Zanimanje za Poljički Statut, se povečalo od 1960. godine, kada je ruski akademik M.P. Aleksejev objavio istraživanje “Slavenski izvori Utopije Tomasa Mora”, u kojem tvrdi da društveno-gospodarski i politički sustav Poljičke Republike je jedan od primjera koji je ovaj veliki humanist upoznao a u kojem se inspirirao kad je pisao svoje svjetski poznato dijelo “Utopija” (1516. godine)No comments:

Post a Comment