Thursday, 27 August 2015

006 Studia Croatica – Povijest - Proslava tridesete obljetnice časopisa Studia Croatica

Studia Croatica – Povijest 1960-2015

Proslava tridesete obljetnice časopisa Studia Croatica - Prosinac 1989.

Kako bi se obilježila 30. godišnjica od osnivanja i neprestalnog objavljivanja Studije Croatice, časopisa političkih i kulturnih studija, Hrvatsko-latinoamerički kulturni institut, slavio je taj događaj proslavom održanom 28. prosinca 1989. godine u sjedištu Hrvatsko-Argentinskog kulturnog kluba u Buenos Airesu.

Držao je govor predsjednik Hrvatsko-latinoameričkog kulturnog instituta i glavni urednik časopisa Studia Croatica, dr. Radovan Latković, "ocjenjivajući put kojem se prošlo tijekom ovih trideset godina." U "retrospektivnom putovanju", prisjetio se i opisao dane kad, "prije trideset godina, skupina prijatelja se sastala i razmišljala kako bi postavili temelje za odvažan izazov: objavljanje časopisa na španjolskom jeziku preko kojeg bi širili istinu o Hrvatskoj na tom univerzalnom jeziku."

Otvorenost prema novim generacijama obrazovanih Hrvata u zemljama Latinske Amerike koje su već djelomično integrirane u novoj sredini, predstavlja najveće postignuće u posljednjih pet godina. U toj srednjoj i mlađoj generaciji, Studia Croatica je nažla ne samo nove čitatelje, nego i nove suradnike.

Trenutno, naš časopis se šalje u 54 zemlje diljem pet kontinenata. Nema knjižnice, sveučilišta ili institucije od značaja koja ne prima časopis Studia Croatica; naša poruka je primljena od strane članova Europskog parlamenta, nekoliko predsjednika država, veleposlanika, politicaza, povjesničara, politologa, kao i hrvatskih građana te potomaka koji kroz časopis Studia Croatica se približavaju kulturi i težnjama hrvatskoga naroda.

Kada pogledamo 115 svezaka časopisa Studia Croatica objavljenih od 1960. godine do danas -zaključio je govornik- mogu sa zadovoljstvom ustanoviti da su politički događaji u svijetu, a posebno u Jugoslaviji u potpunosti potvrdili ideje i teze koje smo branili tijekom ovih trideset godina.

To nije bio jednostavan zadatak u vrijeme kada je cijeli zapadni svijet govorio o Titovoj Jugoslaviji s izrazitom simpatijom, i davao financijsku potporu bez presedana. Inzistirati neumorno na krhkost te umjetne države, na nedostatku osnovnih temelja da bi jugoslavenska država mogla izdržati, a još manje napredovati, i da država ne može se osloniti na neprestalne progone, nepravde, ubojstva i kolonijalne eksploatacije naroda koji su je sastavljali, to je bilo veslati protiv struje.

Danas najpoznatiji novinari i politolozi pišu o Jugoslaviji poput onoga što smo pisali u časopisu Studia Croatica tijekom ovih trideset godina. Politički razvoj potvrđuje bez sumnje izumiranje jugoslavenskog mita. To nas ispunjava nadom. No, dok naša sloboda i nacionalni suverenitet ne budu ostvareni, moramo ujediniti snage i nastaviti borbu s istim žarom.

Naša trideseta godišnjica poklapa se povijesnim trenucima koji traže našu čvrstoću, mudrost, domoljublje i spremnost da preuzmemo u naše ruke našu nacionalnu sudbinu kako bi vratili hrvatskom narodu dostojanstvo, slobodu, te kulturni i gospodarski napredak, u sklopu svoje nacionalne, demokratske i suverene države kao kvalificirani član zajednice slobodnih naroda Europe.

Kao što je učinjeno u proteklih trideset godina, Studia Croatica neće odustati, te će čvrsto nastaviti svoj rad na putu nacionalne žudnje sve dok se ista potpuno ne postigne.

Prijašnji http://historiadestudiacroatica.blogspot.com.ar/2015/08/005-studia-croatica-povijest-proslava.htmlSljedeći http://historiadestudiacroatica.blogspot.com.ar/2015/08/007-studia-croatica-povijest-casopis-i.html

Copyright © All Rigths Reserved - Todos los derechos reservados - Sva prava pridržana
No comments:

Post a Comment