Thursday, 27 August 2015

014 Studia Croatica – Povijest - Povijesti Hrvata u Cordobi (Argentina)

Studia Croatica – Povijest
Povijesti Hrvata u Cordobi (Argentina)

Broj 146 donosi u cijelosti diplomsku tezu Cristiana Šprljana na temi: “Povijest hrvatskog iseljeništva u Cordobi”, na Pravnom fakultetu u Cordobi.

Mladi istraživač hrvatskog podrijetla piše o iseljavanju svojih sunarodnjaka u Argentinu krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Šprljan proučava razne dokumente, svjedočanstva, knjige i ostali materijal koji ima veze s ovom temom, razgovara s ljudima kako bi opisao život onih kojih su došli u Argentinu s namjerom da se vrate, ali nisu nikada mogli to ostvariti, nego su se pretvorili u dio ove zemlje u kojoj su postigli značajna mjesta i postali ugledni građani.

Govoreći o Hrvatima iz Cordobe, autor razlikuje tzv. “staru emigraciju”, “starosjedioce” ili “ekonomsku emigraciju” (oni koji su došli prije Drugog Svjetskog Rata) od one nove emigracije, tzv. “polítička imigracija”.

Autor objašnava razloge političke emigracije i njezine okolnosti, spominje činjenicu da nakon Drugog Svjetskog Rata su došli u Argentinu nekoliko tisuća Hrvata koji su se ukljućili u argentinsko društvo i osnovali kulturne, sportske i folklorne skupine i ustanove u kojima Hrvati i svoji potomci još dan danas njeguju običaje svojih predaka i kulturu domovine iz koje su doselili.

Autor je došao do zaključka da je postigao ciljeve koje je imao; najprije zato što se hrvatska zajednica ističe između toliko stranih zajednica koji žive u Argentini a u drugom mjestu, zato što Hrvatska se čisto pojavljuje odvojena od Jugoslavije.

Na kraju autor se pita što će još donijeti društveno-gospodarski uvjeti u Argenitni, koja je nekada znala biti “obećana zemlja”. Hoće li se potomci onih koji su došli u ovu zemlju vratiti tamo odakle su došli svoji predci?

Prijašnji http://historiadestudiacroatica.blogspot.com.ar/2015/08/013-studia-croatica-povijest-marulic-na.html


Sljedeći http://historiadestudiacroatica.blogspot.com.ar/2015/08/015-studia-croatica-povijest-hrvatska-i.html

Copyright © All Rigths Reserved - Todos los derechos reservados - Sva prava pridržana


No comments:

Post a Comment