Thursday, 27 August 2015

004 Studia Croatica – Povijest - 20. obljetnica

Studia Croatica – Povijest 1960-2015
20. obljetnica

Prigodom dvadesete godišnjice osnutka Hrvatsko-latinoameričkog kulturnog instituta i objavljivanja časopisa Studia Croatica, dr. Milan Blažeković, obratio se nazočnima kako slijedi:

Dvadeset godina neprekidnog političko-kulturnog te izdavačkog rada, prvenstveno posvećen objavljivanju časopisa, izgleda dovoljno opravdani razlog da se prisjetimo političkih i društvenih okolnosti koje su vladale u vrijeme kada se odlučilo početi ovim radom, dakle ciljeva koja se namjeravalo postići, i, u konačnici, da pokušamo napraviti barem letimičan pregled svega onoga što je do sada izvršeno.

Sada, sjetimo se situacije hrvatskoga naroda u domovini i izvan nje, u okviru međunarodne politike koja je obilježila doba kada se odlučio početi izdavanjem časopisa Studia Croatica. Vratimo se nakratko prije dvadeset godina.

Tekla je godina 1959. Već je bilo prošlo više od deset godina od kada je većina Hrvata —protagonisti velikog hrvatskog egzodusa zbog gubitka nacionalne neovisnosti nakon Drugog svjetskog rata— se naselila u različitim zemljama diljem svijeta u kojima su im ponuđena radna mjesta i nacionalna i socijalna sigurnost.

S druge strane, cilj Instituta je širenje hrvatske kulture i vijesti o trenutačnoj političkoj, kulturnoj i društvenoj sitauciji hrvatskoga naroda posebno, kao i proučavanje prošlih i sadašnjih veza između Hrvata i Latinsko-Američkih naroda a posebno što se tiče Republike Argentine.

Prvo ću se osvrnuti na časopis Studia Croatica, jer je ona i glavni zadatak Hrvatsko-latinoameričkog kulturnog instituta.

Tijekom 77 brojeva, koji su izdani do danas (ukupno 35 knjiga), napisane su oko pet tisuća strancia u kojima, osim općih pitanja, pisano je i o određenim hrvatskim predmetima poput zemljopisa, etnografsko-sociološkim problemima, o povijesti i hrvatskoj politici, o hrvatskom jeziku i jezičnim problemima, o hrvatskoj književnosti i umjetnost, o vjerskim problemima hrvatsoga naroda, o hrvatskoj kulturi i o gospodarskim problemima - naravno, u okviru jugoslavenske komunističke ekonomske politike.

Dokumenti objavljeni tijekom više od dvadeset godina će biti trajno svjedočanstvo događaja koja su se dešavala u našoj zemlji u političkim, kulturnim i gospodarskim planovima za vrijeme  jugoslavenske komunističke vladavine, kao i naših kritika, prosvjeda i ostalih reakcija na njega.

Pokušajmo ukratko ocjeniti postignuća. Možemo sa sigurnošću reći da se radi o  novinarskom radu izvršenom tijekom proteklih dvadeset godina, stekli smo, u prvom mjestu, mnogobrojne osobne prijatelje poznavatelje hrvatskoga naroda i njegove borbe za nacionalnu i državnu nezavisnost i suverenost, u lokalnom okruženju, kao i na međunarodnoj razini.

Naša izdanja koja se primaju u najvažnijim javnim knjižnicama i akademijama, u institutima i sveučilištima diljem zapadnog te istočnog svijeta, koja su poslana na ministarstva vanjskih poslova mnogih zemalja, na veleposlanstva koja imaju sjedište u ovom glavnom gradu -Buenos Airesu- i uglednim ličnostima politike, kulture i ekonomije u inozemstvu - dostupna su svima onima koji na ovaj ili onaj način budu tražili informaciju.

Znamo da su Studia Croatica kao i druge naše publikacije, izvor informacija, a služile su i kao referenca prigodom pisanja nekoliko knjiga u raznim zemljama, što još jednom pokazuje univerzalnost španjolskog jezika.

Prijašnji http://historiadestudiacroatica.blogspot.com.ar/2015/08/003-studia-croatica-povijest-deseta.html


Sljedeći http://historiadestudiacroatica.blogspot.com.ar/2015/08/005-studia-croatica-povijest-proslava.html

Copyright © All Rigths Reserved - Todos los derechos reservados - Sva prava pridržana
No comments:

Post a Comment