Thursday, 27 August 2015

008 Studia Croatica – Povijest - Nova doba

Studia Croatica – Povijest

Nova doba - Ožujak 1994.

Godine 1992. se objavio samo jedan svezak časopisa za razdoblje siječanj-prosinac (brojevi 122. - 123.)

Tijekom godine 1993. aktivnost revije tekla je sporije. Dr. Milan Blažeković je posvetio te godinu dobar dio svog truda izradnji indeksa svih člankova objavljenih u časopisu do tada, tj. tijekom 33 godine, napisao je i sažetak podataka u vezi revije uključujući popis suradnika i autora kao i popis ustanova, sveučilišta i knjižnica u kojima se mogu konzultirati brojevi časopisa.

Razlog manje aktivnosti bio je da s vremenom se smanjio broj suradnika zato što su neki umrli a drugi su već bili u godinama.

U isto vrijeme, budući da se postiglo uspostavljenje suverene i neovizne Republike Hrvatske, neki su smatrali da časopis Studia Croatica je već bio izvršio svoju ulogu i da bi se moglo prestati izdanjem. Konzultiralo se ne samo među članovima redakcije nego i unutar cijele hrvatske zajednice u Argentini.

Krajem 1993. glavni urednik časopisa, dr. Radovan Latković, je pozvao na prošireni sastanak redakcije, pozvao je i mlađe ljude koji bi mogli preuzeti mjesto koje je ostavila generacija koja je počela izdanjem časopisa i koja ga je i vodila od osnivanja godine 1960.
Na tom sastanku dr. Radovan Latković, koji je bio glavni urednik časopisa tijekom devet godina, od smrti dra. Franje Nevistića, izrazio je da bi on nastavio svoj rad još godinu dana u nadi da bi se tijekom tog razdoblja mlađe osobe ulkjučile u redakciju revije te nastavili taj rad.

Osječao je da mora nastaviti rad koji se počeo kako bi obavješčivao javnost o hrvatskom narodu i o Republici Hrvatskoj, tako da je odlučio nastaviti redovito izdanje časopisa Studia Croatica, od prvog trimestra godine 1994.

S druge strane, početkom 1994. počeo je rad Hrvatskog Informativnog Centra u Republici Argentini (HIC-RA), kao ogranak organizacije koja je imala sjedište u Zagrebu i ostale lokalne organizacije u nekoliko gradova diljem svijeta.

Nakon završetka 1994. godine, možemo reći da se zatvorio izdavački ciklus koji se poklapa upostavljenjem Republike Hrvatske i odlukom onsivatelja časopisa Studia Croatica: povjeriti buduću izdavačku djelatnost idućoj generaciji.


Prigodom početka ovog drugog ciklusa aktivnosti, dr. Radovan Latković, tko je bio glavni urednik časopisa Studia Croatica tijekom deset godina, istaknuo je “uvjeren sam da ćemo uspjeti ako ujedinimo našu stvaralačku snagu kako bi išli naprijed radom kojeg nam nameće naša dužnost prema hrvatskoj domovini”.

Prijašnji http://historiadestudiacroatica.blogspot.com.ar/2015/08/007-studia-croatica-povijest-casopis-i.html


Sljedeći http://historiadestudiacroatica.blogspot.com.ar/2015/08/009-studia-croatica-povijest-pocevsi.html

Copyright © All Rigths Reserved - Todos los derechos reservados - Sva prava pridržana
No comments:

Post a Comment