Thursday, 27 August 2015

010 Studia Croatica – Povijest - Magistar Joza Vrljičak – Novi glavni urednik

Studia Croatica – Povijest
Magistar Joza Vrljičak – Novi glavni urednik

Od 1995. glavni urednik časopisa Studia Croatica je Magistar Joza Vrljičak, a tajnica redakcije je tada bila gđa. Mira Dugački. U redakciju su se uključili javna bilježnica Jasna Bulat, dra. Maja Lukač-Stier, Adriana Tevšić, inž. Ante Turica, dra. Iva Vidić, dra. Marija Vrljičak-Sutter, lic. Carmen Vrljičak, dra. Adriana Smajić, lic. Cristian Sprljan, a dopisnici su bili dr. Mateo Martinić Beroš (Čile), dr. Francisco Javier Juez Galvez (Španjolska), dipl. iur. Mato Marčinko, prof. Ante Domagoj Petrić (Hrvatska), Darko Mažuranić (Hrvatska), prof. Christophe Dolbeau (Francia) i dr. Vinko Grubišić (Kanada).

Studia Croatica danas

Do godine 2004. objavili su se 146 brojeva časopisa Studia Croatica, što znači više od 11800 stranica.

Krug čitatelja časopisa Studia Croatica, narastao je i znatno se proširio diljem svijeta nakon što se objavio na Internetu (http://www.studiacroatica.org), a taj je rad započeo te i nastavio današnji glavni urednik –Joza Vrljičak– u prosincu 1996. godine.

Studia Croatica je dan danas najveća postojeća izdavačka grupa u hrvatskom iseljeništvu te se sastoji od cca. 11800 stranica časopisa, plus 12000 stranica raznih izdanih knjiga i ostalog materijala na španjolskom, engleskom, francuskom i hrvatskom jeziku.

Studia Croatica je dan danas jedan od najčitanijih hrvatskih sajtova na Internetu. Posječuju sajt korisnici iz gotovo svih zemalja svijeta, a najčešći posjetitelji su iz Španjolske, Meksika, Argentine, Hrvatske, Čilea i Kolumbije.

Studia Croatica nije samo vrijedno sredstvo preko kojeg se obavješćuje međunarodnu zajednicu o hrvatskim događajima, nego vrši i važnu informativnu ulogu za onu generaciju hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka koji žive u Latinskoj Americi a malo poznaju hrvatski jezik ili ga upoće ne poznaju. Preko revije Studia Croatica dostupno im je znanje o hrvatskoj povijesti, te kulturi i nacionalnim hrvatskim vrednotama.

Časopis vrši važnu ulogu u životu Hrvata u Latinskoj Americi. Činjenica da se izdaje na jednom o međunarodnim jezicima omogućuje da njegov utjecaj dođe do drugih zemalja svijeta osim Argentine. A tome su pomogli kvalitetni doprinosi hrvatskih intelektualaca koji su se nakon 1945. godine našli u ovoj tzv. metropoli hrvatskog iseljeništva: Buenos Airesu.

Današnji glavni urednik, argentinski Hrvat Joza Vrljičak (rođen u Buenos Airesu 1947. godine) je ekonomist, prevoditelj te i informatičar. Često posječuje Hrvatsku i u kontaktu je s mnogim intelektualcima i ljudima iz kulture. Vljičak je studirao na Université de Montréal - Loyola College, i na Concordia University u Kanadi. Govori španjolski, hrvatski, engleski i francuski jezik. Bio je tijekom nekoliko godina dopredsjednik Međudruštvenog odbora hrvatsih udruga i ustanova u Argentini, a sada je član Savjeta hrvatske Vlade za Hrvate koji žive izvan Republike Hrvatske.


No comments:

Post a Comment